Kao i u ostalim segmentima poljoprivrednog i prehrambenog sektora, proizvodnja i dorada sjemena brzo se prilagođavaju novim, strožim propisima i prate razvoj novih tehologija. Sve većim ograničavanjem upotrebe kemijskih sredstava raste potreba i važnost zdravstvene ispravnosti sjemena, kao i otpornosti i/ili tolerantnosti varijeteta na različite patogene.

Kako bi se povećala kvaliteta i smanjio rizik, sjemenska kuća Bejo zaden proizvodi sjeme diljem svijeta, s oko 6000 ha proizvodnje na otvorenom i daljnjih 150 ha proizvodnje u zatvorenom prostoru, što je sigurnije i omogućuje strožu kontrolu štetnika i bolesti. Svo proizvedeno sjeme prolazi kroz matičnu kuću u Nizozemskoj gdje se svaka partija sjemena testira u svakoj fazi dorade, a u prosjeku će svaka partija sjemena biti testirana 25 puta između dolaska na skladište u Bejo i otpreme prema kupcima/proizvođačima. Jednako kao i sva ostala Bejo sjemena, tako je i sjeme naših salata proizvod visoke kvalitete koji je prošao vrlo napredne procese testiranja, čišćenja, kalibriranja i fizikalnih procesa dorade.

Osim izbora ispravnog asortimana (ovisno o periodu i uvjetima proizvodnje), važno je odabrati i oblik sjemena ovisno o vlastitim preferencama proizvođača. Već je dobro poznato da Bejo u svojoj ponudi ima dva oblika sjemena salate – normalno sjeme i pilirano (peletirano) sjeme, s time da je pilirano sjeme ujedno i naklijano. U ovom tekstu želimo malo detaljnije objasniti i približiti Vam upravo spomenute procese naklijavanja i piliranja sjemena kao i sve prednosti koje tako dorađeno sjeme ima u odnosu na normalno sjeme.

Naklijavanje (priming) sjemena

Naklijavanje je napredna tehnika u kojoj se proces klijanja sjemena aktivira i zatim zaustavi. Ovaj proces ima za cilj poboljšati učinak klijanja sjemena kojim se postiže brži start biljke i ujednačeni rast. Proces naklijavanja sjemena u sjemenskoj tvrtki Bejo Zaden započinje pripremom sjemena. Prvo se provjerava kvaliteta sjemena. Sjeme se pregledava, sortira i dorađuje kako bi se osigurala optimalna klijavost i zdravstveno stanje. Prvi korak u procesu naklijavanja sjemena je namakanje. Sjeme se potapa u vodu ili otopinu koja pomaže omekšavanju vanjske ljuske sjemena i potiče apsorpciju vode. Nakon namakanja, klijanje se potiče u kontroliranim uvjetima koji uključuju kombinaciju vremena, odgovarajuće temperature i vlage. U sljedćoj fazi prati se razvoj embrija i kako se embrij približava ovojnici sjemena, proces se zaustavlja. Nakon toga sjeme se ponovno suši I takvo suho sjeme može se skladištiti. U ovom procesu sjeme je razvijeno točno do pravog stupnja kako bi brže klijalo nakon sjetve. I mlade biljčice će se razvijati jednolično!

FAZE PROCESA NAKLIJAVANJA SJEMENA

  1. faza: naklijavanje započinje kombinacijom točno određenog vremena, temperature i vlažnosti
  2. faza: kada embrio dođe blizu ovojnice sjemena, proces naklijavanja se zaustavlja
  3. faza: sjeme se ponovno su suši

Suho sjeme se zatim može skladištiti. Sjeme je dovedeno do točno određene faze, tako da se klijanje ubrzava nakon sjetve sjemena i biljke se uniformnije razvijaju.

U Beju se za ovaj proces koriste posebne komore opremljene sustavima za kontrolu klime kako bi stvorile optimalne uvjete za klijanje sjemena. Tijekom procesa naklijavanja, redovito se prati i kontrolira stanje sjemena što, između ostalog, uključuje provjeru klijavosti, praćenje razvoja i identifikaciju bilo kakvih problema koji mogu utjecati na kvalitetu.

Osnovne prednosti naklijanog sjemena uključuju ubrzani proces klijanja, što rezultira bržim nicanjem i formiranjem presadnica. Naklijavanje omogućuje ujednačeno i sinkroniziranije nicanje, a time i ujednačenije presadnice i konačno, ujednačeniji nasad. Naklijano sjeme također ima jači start što doprinosi boljem rastu i otpornosti biljaka, posebno u izazovnim uvjetima okoline jer naklijano sjeme ima bolju sposobnost da izdrži stresne uvjete, kao što su suša, visoke temperature ili neoptimalni uvjeti tla.

Želite pilirane salate u 1000 sjemenki?  Pogledajte našu ponudu:

Piliranje (peletiranje) sjemena

Općenito, piliranje sjemena je složen i strogo kontrolirani proces dorade kojim se bitno poboljšavaju svojstva sjemena. Taj proces započinje odabirom najkvalitetnijeg sjemena koje mora ispunjavati zahtjeve Direktive vijeća EU 2002/55/EZ i koji su u skladu s minimalnim standardima kvalitete koje propisuje Bejo, a koji su u pravili veći od onih koje propisuju institucije. Sjeme mora imati visoku klijavost, biti zdravstveno ispravno i ujednačene veličine.

Bejo ima vlastitu recepturu za piliranje sjemena koja je povjerljiva kao i u većini sjemenskih kuća, ali uglavnom je materijal za oblaganje koji se koristi u peletiranju, kombinacija gline i drugih inertnih tvari. Glina se usitnjava u prah i miješa s vezivima ili ljepilima kako bi se dobila ljepljiva smjesa koja će prijanjati na sjemenke. Naklijano sjeme salate stavlja se u specijalizirani stroj za piliranje u koji se potom dodaje materijal za oblaganje. Kako se bubanj okreće, slojevi materijala za oblaganje prianjaju na sjemenke, postupno se nakupljajući i formirajući pelete, ujedno osiguravajući ravnomjernu raspodjelu premaza. Nakon što su peleti postigli željenu veličinu i konzistenciju, podvrgavaju se sušenju kontroliranim postupkom kako bi se uklonio višak vlage. Sušenje je važno za sprječavanje oštećenja sjemena i održavanje viabilnosti sjemena. Nakon sušenja, ovakvo pilirano sjeme može se podvrgnuti procesu stvrdnjavanja kako bi se premaz stvrdnuo i dodatno se zaštitilo sjeme. Pilirano sjeme prolazi rigorozne mjere kontrole kvalitete kako bi se osigurala njihova održivost, ujednačenost i pridržavanje specifičnih standarda kvalitete, a to uključuje opetovano ispitivanje klijavosti, čistoće sjemena i provođenje raznih provjera zdravstvene ispravnosti sjemena. Nakon što prođe kontrolu kvalitete, pilirano sjeme salate pakira se u odgovarajuću ambalažu – hermetički zatvorene limene posude i skladišti se pod odgovarajućim uvjetima (5-15°C) kako bi se održala njegova kvaliteta dok ne bude spremno za distribuciju i sjetvu.

 

Pilirano sjeme salate ima brojne prednosti u odnosu na golo (normal) sjeme. Glavna prednost je poboljšanje u smislu veličine i oblika sjemena. Pilirano sjeme je okruglo i ujednačene veličine, zbog čega je olakšano rukovanje, odnosno sjetva u usporedbi s običnim sjemenom nepravilnog oblika. Osim toga, veća veličina i oblik čine sjeme manje sklonim zgrudavanju ili lijepljenju tijekom sjetve. Posljedično, omogućena je bolja kontrola i veća točnost sjetve, a sam proces je neusporedivo brži i učinkovitiji. Zaštitni premaz piliranih sjemenki poboljšava otpornost na nepovoljne vanjske čimbenike, kao što su vlaga, temperaturne fluktuacije i patogeni. Premaz pomaže u sprječavanju oštećenja sjemena i poboljšava klijavost, posebno u nepovoljnim uvjetima okoline.

Zaključno, ovakvim naklijanim i piliranim sjemenom salate omogućen je prošireni optimalni raspon temperatura za klijanje i nicanje, lakša i preciznija sjetva, a klijavost sjemena je u pravilu viša (najmanje 95%) u odnosu na normalno sjeme. Zato ono brže klije, niče i biljke imaju brži porast. Skraćeni ciklus proizvodnje presadnica znači uštedu u grijanju te optimalno korištenje prostora u plasteniku. Presadnice dobivene iz piliranog sjemena ujednačene su u ovoj fazi rasta, a to je i najvažniji preduvjet za proizvodnju ujednačenih glavica.

Zbog svega navedenog, profesionalni proizvođači salate gotovo bez iznimke koriste naklijano, pilirano sjeme koje jedino može zadovoljiti visoke standarde i zahtjeve intenzivne proizvodnje presadnica i proizvodnog ciklusa u cijelosti.

'Golo' sjeme salate
'Golo' sjeme sa premazom
Pilirano (peletirano) sjeme
Hermetički zatvorena limena posuda za pakiranja pila salata